T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

PAZARYERİ İLÇEMİZDE SÖZLEŞMELİ TARIM VE GÜBRELEME KONULARINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Yayın Tarihi : 14.09.2017

13.09.2017 Çarşamba günü, Pazaryeri Belediyesine ait Kültür Merkezinde, Sözleşmeli Tarım ve Gübreleme konularında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ, Pazaryeri Kaymakamı Bayram SAĞIR, İlçe Müdürü Necmettin YOLDAŞ,  Ziraat Odası Başkanı Hasan İPHAR, Eti Tarımsal Üretim ve Geliştirme Müdürü Sabri İPEK, Heksaferm gübre fabrikası yetkilisi Altuğ SOYÖZEN ve çiftçilerimiz katıldı.

Pazaryeri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmettin YOLDAŞ' ın açılış konuşmasının ardından söz alan Eti Tarımsal Üretim ve Geliştirme Müdürü Sabri İPEK konuşmalarında Pazaryeri çiftçileri ile buğday ( Kaplıca- Iza) tarımı için sözleşme yapabileceklerini, çiftçilerimize tohumluk ve gübre temininde yardımcı olabileceklerini belirtti. Heksaferm gübre fabrikası yetkilisi Altuğ SOYÖZEN konuşmalarında Pazaryeri ilçesinde bulunan gübre fabrikasında üretilen gübrenin diğer gübrelerden faklı yapıda olduğunu topraklarımızda sürdürebilir tarım yapılabilmesi için bu gübrenin önem kazandığını belirtti. Toplantıda Pazaryeri İlçesinde sebze üreticileri birliğinin kurulması hususu da Pazaryeri Ziraat Odası Başkanı Hasan İPHAR tarafından gündeme getirildi.

İlçe Kaymakamı Bayram SAĞIR Pazaryeri ilçe tarımın geliştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını, her zaman çiftçilerimizin yanında olacaklarının ifade etmesinin ardından, İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ yaptığı konuşmalarında sözleşmeli tarımın önemine değinerek şunları söyledi;

"Ülkemizdeki piyasa koşullarına göre tarım yapmalıyız. Üreticimiz girdi ve çıktılarını sağlıklı bir şekilde ele alarak hesap yapmalıdır. Sözleşmeli tarım yapılması piyasada oluşan riskleri azaltarak çiftçilerimize avantaj sağlamaktadır. Yumurtaları bir sepete koymamalı, farklı sepetlere koyarak, riski azaltmalıyız. Atalarımız ne güzel söylemiş "Buğday ile Koyun, gerisi oyun"… Bizim ilimiz içinde bulunduğu coğrafyada buna çok uygun olup, bunu gerçekleştirmeliyiz. Bu yöreye özgü yetişen bu buğday çeşitlerimizin yetiştiriciliğine devam etmeli ve ata çeşitlerimizi korumalıyız. Ayrıca çiftçilerimizi şu konuda da uyarmak isterim, sözleşmeli tarım yaparken sözleşme şartlarını titizlikle değerlendirmeli ve iyice okuduktan sonra imzalamaları gerekmektedir. Sözleşmeli tarımın başarılı örnekleri mevcuttur. Girdileri ( ilaç, gübre, tohum ve teknik destek) daha ucuza temin ederken üretilen ürünün pazar problemi yaşanmamaktadır. Burada önemli olan talep edilen ürünün istenen kalitede üretilmesi, satış fiyatlarının da piyasanın altında olmamasıdır." dedi.

Çiftçilerimizin genel sorunlarının da görüşüldüğü toplantı karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi.