T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sempozyumun 4.Gününde Bilecik Tarımı Masaya Yatırıldı

Yayın Tarihi : 15.12.2017

Bilecik Belediyesi ve BEBKA tarafından organize edilen, Bilecik Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Marka Değerleri ile Bilecik Sempozyumu 4. Gününde gıda, tarım ve hayvancılık faaliyetleri konuşuldu.

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen tarım ile ilgili olan oturumda Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Tevfik GÜLTAŞ moderatörlüğünde, konuşmacı olarak Müsteşar Yardımcısı ve Hayvancılık Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Hacı Dursun Yıldız, Ukrayna Türkiye Ticari İş birliği Derneği Başkanı, Uluslararası Gıda Tarım Konfederasyonu Doğu Avrupa Bölge Başkanı Onur KURTAY katıldı.

Tarım Stratejik ve Her Dönem Önemli Bir Sektördür
Tarımın ülkemizdeki ve ilimizdeki öneminden bahseden Müsteşar Yardımcımız KOÇAK şunları söyledi;

"Tarım bizler için çok önemli ve stratejik değere sahip bir sektördür. Tarım geçmişte önemli olduğu gibi, bu gün de önemli gelecekte de önemli olacaktır. Halkımızın yeterli ve güvenli beslenmesi, istihdamı, ülke ekonomisine sağladığı katkı ve sanayi kollarının hammadde sağlanması bakımından ayrı bir önem arz etmektedir.

Gelecekte enerji, su ve gıda çok önemli bir şekilde stratejik değere sahip olacaktır. Ülkemizde çok fazla ekolojik farklılığın ve 4 mevsimin yaşanması ve sahip olduğu konumumuzla tarım yönünden avantajlı durumdayız.

Tarım bilgi, tecrübe ve teknoloji ister. Yetiştirdiğiniz ürünün biyolojisini bilmeniz gerek. Bulunduğunuz bölge de bu ürün yetişir mi, yetişse bile ekonomik olur mu? Bunları bilmek gerek. Tarım büyük bir ekonomik faaliyettir.

Bilecik küçük ve parçalı topraklara sahip fakat konum itibariyle büyük illere komşu olması münasebetiyle avantajlı durumda. İklim bakımından da tıpkı Türkiye gibi birçok iklime sahip. Bunu iyi değerlendirmek gerekir. Tarıma sahip çıkalım, çünkü tarım hiçbir zaman önem yitirmeyecek." dedi.

İlimizde 80 Çeşit Ürünün Yetiştirilmektedir

Bilecik'teki tarım arazileri ve üretim çeşitliliğinden bahseden İl Müdürümüz YILDIZ, " İlimizde 80 çeşit tarımsal ürün üretiliyor. Narenciye hariç her şeyi üretebiliyoruz. 90 bin ton domates, 70 bin ton karpuz, 6 bin ton nar, 8 bin ton ayva, 10 bin ton kiraz civarı üretimimiz mevcut. Çevrecimizdeki illeri besleyebiliyoruz. Bu illerin sanayi bakımından gelişmiş olması bizde dezavantaj. Çünkü bizim ürettiğimiz ürünler oralarda işleniyor ve paketleniyor. Bu da ekonomik kayıp oluşturuyor. İlimiz de böyle tesisler olsa çiftçimizin kazancı daha da artacaktır.. 

İlimizde nüfusun %19,9unu kırsal nüfus oluşturmaktadır. Bunun da sebebi parsellerin küçük ve dağınık olmasıdır. Bir çiftçimizin kullandığı 56 dekar 21 parselden oluşuyor. İlimizin parsel sayısı Şanlıurfa ilinin parsel sayısına eşittir. Bu da tarımı zorlaştırıyor ve desteklerden yeteri miktarda faydalanamamış oluyoruz.

İlimizin bulunduğu coğrafi konum gereği küçükbaş hayvancılık ve arıcılığa uygun yapısı vardır. Bu da tam olarak kullanılamamaktadır. Arıcılık ve hayvancılık ilimizde de daha da geliştirilebilir. Arıcılığa ve hayvancılığa destek için bu sene İl Özel idare kaynakları aracılığıyla 1,065 adet arı kovanı ve yem bitkisi dağıttık.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini geliştirmek için 5 yıldır Halk Elinde Islah Projesi ile Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesini 2 yıldır uygulayarak damızlık koç dağıtımı yaptık.
Meyveciliği geliştirmek için çiftçilerimize %70'i destekli Meyve fidanı dağıtımını yaptık.

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kültür ırkı ve melez oranı %90'ın üzerinde bu verimin artmasını sağlamaktadır.
İlimiz de 3 yılda hayvan hastalıklarıyla son derece mücadele ettik. İyi bir gelişme kat ettik.
Bakanlığımız 2018 yılını " Buzağı Ölümlerine Son"  yılı ilan etti. Biz de bu oran %1. Bursa %6,2, Eskişehir %5,1 oranında.

İlimizde 5 tane su ürünleri üretim tesisi var.12 ülkeye Bilecik'ten ihracat yapıyoruz.

2017 yılında 136 genç çiftçi projesi uygulandı. Güzel bir çalışma yaptık. Bilecik olarak en büyük sorunumuz ürettiğimiz ürünleri paketleme ve pazarlama sorunu var. Küçükte olsa tarıma dayalı sanayiyi geliştirebilirsek iyi bir yol kat edeceğiz." dedi.

"Teşkilatlanmayı Yapmalıyız"
Türk tarımının sorunlarına dikkat çeken Ukrayna Türkiye Ticari İş birliği Derneği Başkanı, Uluslararası Gıda Tarım Konfederasyonu Doğu Avrupa Bölge Başkanı Onur KURTAY;

Ukrayna da bizim gibi bir tarım ülkesidir. Ülkemizin genel sorunları olarak biz bir ürünü ürettikten sonra pazarlamada sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun nedeni alıcının üreticiyle direk muhatap olamaması. Bizim öncelikle olarak üretici olarak ürünü kendimizin satacağı teşkilatlanmayı yapmalıyız. Bir diğer nokta ürün yetiştiriyoruz ama eğitim alanında, markalaşma alanında sıkıntılar yaşıyoruz." dedi.

Avantajlı bir Konuma Sahibiz
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Tevfik Gültaş açıklamalarında; Bilecik iklim olarak bir geçiş bölgesinde bulunmaktadır. İlimiz İyi tarım uygulamaları açısından avantajlı konumda yer almaktadır. İyi tarım  ise çevreye, insana zarar vermeden üretim yapmaktır.

Bilecik'te yapılacak işlerin başında arazi toplulaştırması ve arazi sulama projeleri artırılmalı. İklim bakamından şansları bu konuda değerlendirmeliyiz." dedi.

Konuşmacılara yöneltilen soru ve cevapların ardından sempozyumun oturumu sona erdi.