T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İPEK BÖCEKÇİLİĞİNE “GENÇ KAN” TAKVİYESİ

Yayın Tarihi : 20.06.2018

​Bilecik'te yaklaşık 40 yıl öncesine kadar önemli geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği, gençlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteklemelerine ilgi göstermesiyle yeniden canlanıyor.

Yıllar önce Bilecik'in ilçelerinde neredeyse her evde yapılan ipek böcekçiliği zamanla "yok" denecek kadar azaldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Genç Çiftçi Destekleme Programı kapsamında kaybolan bu üreticiliği yeniden canlandırmak için "besleme evi yapımı, alet ve ekipman temini, dut bahçesi tesisi hazırlama" gibi konularda verdiği hibe destekleri genç yetiştiricilerin dikkatini çekti.

İnhisar, Gölpazarı, Yenipazar ve Pazaryeri ilçelerinde evlerinde veya kiraladıkları depolarda üretim yapan gençler, satış garantisi olan ipeği üreterek gelecekleri için önemli adım attı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Necmettin YOLDAŞ, ipek böcekçiliğinin 4 bin yıl önce Çin'de başladığının ve bin 500 yıl önce Türkiye'ye getirildiğinin bilindiğini söyledi.

İpek böcekçiliği denildiği zaman akla ilk önce Bursa ve Bilecik'in geldiğini ifade eden İl Müdürümüz YOLDAŞ, şöyle konuştu:

"Bu iki ilde 40 yıl öncesine kadar yoğun üretim yapılmaktaydı ama zamanla azaldı. Bakanlığımızın desteklemeleriyle ipek böcekçiliği özellikle gençler tarafından yeniden ilgi görmeye başladı. İlimizdeki 72 yetiştirici bir sezonda 2 bin 500 kilogram üretim yapar hale geldi. Daha profesyonel ve kaliteli ipek elde etmek için biz de üreticilerimize eğitim veriyoruz. Bu kapsamda Kozabirlik ile ipek böceği ve yediği bitkiyi vererek yeni bahçeler tesis ediyoruz. Bu şekliyle üreticilerimiz bunlardan son derece verimli olarak faydalanıyor."

– "Satış garantisi var"

İl Müdürümüz YOLDAŞ; İnhisar, Gölpazarı, Yenipazar ve Pazaryeri ilçelerinde üretimin daha yoğun olduğuna işaret ederek, "Üretmiş olduğunuz ürünün kesinlikle satış noktası mevcut. Elinizde ürünün kalma durumu yok. Satış garantisi var." dedi.