T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİLECİK’TE İYİ TARIM UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI VE KONTROLÜ PROJESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 16.07.2018

15.01.2018 tarihinde "Bilecik Merkez İlçe Kızıldamlar Köyü Kestane Kabağında İyi Tarım Uygulamaları Projesi " Bakanlığımızca kabul edilmiştir. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz Koordinatörlüğünde Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği ile birlikte yürütülen Proje için 15.05.2018 tarihinde Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol Ve Sertifikasyon Limited Şirketi ile sözleşme imzalanmıştır. Projeye katılan üreticilerimize Müdürlüğümüz İyi Tarım Uygulamaları birimi tarafından İTU (İyi Tarım Uygulamaları) konusunda eğitim-yayım çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sezon boyunca devam edecek olup İTU (İyi Tarım Uygulamaları) prosedürü gereği üretim alanlarında gerekli olan tabela ve uyarıcı levhalar Müdürlüğümüz tarafından hazırlanmış olup üreticilerle birlikte asılmıştır.

Proje Amacı ve Kapsamı:

      Projenin amacı; iyi tarım uygulamalarının Bilecik İlinde yaygınlaştırılması ve kontrolüdür. İyi tarım uygulamaları, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimdir. Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amaçlamaktadır.

     İyi tarım uygulamaları çerçevesinde risk analizine dayanan üretim ile üreticilerimize daha karlı ve sürdürülebilir bir tarım benimsetilirken, insanımıza güvenilir tarımsal ürünler sunulmaktadır. Ayrıca yaşanabilir bir doğa ve kirlenmemiş doğal kaynaklar en büyük toplumsal kazanım olmaktadır.

      Bu amaca yönelik olarak eğitimler, demonstrasyonlar ve diğer yayım faaliyetlerinde bulunulmaktadır.

     Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz tarafından, bitkisel üretimde uygulanan eğitim projeleri ve belirlenen çiftçi şartlarında eğitim, demonstrasyon uygulamaları şeklinde uygulanmaktadır.

   Proje faaliyetleri olarak; Eğitim ve yayım çalışmaları faaliyetleri (eğitim, sivil toplum kuruluşları (STK) eğitimi ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi, tanıtım faaliyetleri, üretici eğitimi, demonstrasyon faaliyetleri, basılı ve görsel yayım materyali hazırlanması, tarla günü, toplantılar, teknik geziler ile sistemin denetimi (kontrol ve sertifikasyon faaliyetlerinin denetimi, satış noktalarının denetimi) yapılmaktadır.